Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: CPU: Webinar o TROŠARINAH – kako pravilno izvajati trošarinske postopke?

    Seminar je namenjen osebam v podjetjih, ki so vključeni v postopke poročanja in plačil trošarin.

    Arhiv: STA: Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin

    Ljubljana, 20. februarja (STA) - Čez teden dni se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do prihodnjega ponedeljka, 28. februarja, je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, da so bili dohodki doseženi izven Slovenije.

    Arhiv: Odbor Državnega zbora za gospodarstvo potrdil podaljšanje roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb in letnih poročil - do 30. aprila

    Odbor DZ za gospodarstvo je 18.2.2022 potrdil vrsto dopolnil zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. S koalicijskim dopolnilom so člani odbora v predlog zakona vnesli določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb. Ta rok se podaljšuje za en mesec, do 30. aprila, če bo potrjen v DZ.

    Arhiv: GZS: Vladni odloki na področju COVID-19

    Vlada Republike Slovenije je konec preteklega tedna, zaradi vse boljše epidemiološke situacije v državi, sprejela več odlokov, ki rahljajo ukrepe na področju COVID-19. Odloki so predstavljeni v nadaljevanju.

    Arhiv: MGRT: Od ponedeljka v gospodarstvu konec epidemioloških omejitev

    Stanje okužb s korona virusom se v Sloveniji izboljšuje, zato je Vlada RS na včerajšnji seji in današnji dopisni seji sprejela odloke, s katerimi sprošča omejitvene epidemiološke ukrepe.

    Arhiv: ZZZS: Noveli ZZVZZ-R in ZDR-1C - skrajšanje obdobja izplačevanja nadomestila v breme delodajalca ali samozaposlenega

    Oba zakona začneta veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu, uporabljata pa se od 1. marca 2022. Noveli vplivata na več postopkov pri obračunu nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so opisani v nadaljevanju.

    Arhiv: STA: Do storitev upravnih enot mogoče dostopati tudi preko virtualnega okna oz. videoklica

    Ljubljana, 14. februarja (STA) - Na upravnih enotah začenjajo s pilotnim projektom Virtualno okence upravnih enot, v okviru katerega je mogoče določene storitve na upravnih enotah opraviti preko video klica. Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika želijo s tem storitve državne uprave še bolj približati državljanom, hkrati pa poenostaviti njeno delovanje.

    Arhiv: ZZZS: Uskladitev nadomestil plač v breme ZZZS s 1. 3. 2022

    Prva uskladitev nadomestil plač v breme ZZZS se po daljšem času izvede s 1. 3. 2022, in sicer na podlagi podatkov o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december 2021, ki je znašala 4,9% (letni indeks = 104,9).

    Članek ZRS: Prihodnost računovodskega poklica

    Izvajalci računovodskih storitev se v zadnjih letih srečujemo s številnimi izzivi. Razmere na trgu so nepredvidljive, zakonodaja se nenehno spreminja, pričakovanja naročnikov so vse večja, prilagajati pa se moramo tudi spremembam, ki jih računovodskemu poklicu prinaša digitalizacija. Povečana količina dela v času epidemije koronavirusa je že tako utrujene zaposlene še dodatno izčrpala, kakovosten kader s strokovnim znanjem in izkušnjami, ki bi jih lahko razbremenil, pa je težko najti.

    Arhiv: FURS: Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

    Objavljene spremembe Pravilnika o izvajanju ZDDV-1 začnejo veljati 10. februarja 2022.

    Arhivi