Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  ZZZS: Papirnate certifikate, ki nadomeščajo evropsko kartico, lahko odslej naročate tudi preko spleta

  Glavne novosti spletnega naročila evropske kartice

  Anketa Evropske komisije: Delo od doma

  Evropska komisija izvaja študijo, s katero želi ugotoviti, kako nove delovne navade, ki so posledica pandemije Covid-19, vplivajo na počutje in produktivnost delavcev. Še posebej jih zanima mnenje delodajalcev o delu na daljavo (zmožnost opravljanja dela od koder koli) in o pravici do prekinitve (pravica delavcev do “odklopa od dela” zunaj delovnega časa).

  ZBS: Vprašalnik za oceno okoljskih, družbenih in upravljavskih (»ESG«) tveganj podjetja

  Posebna delovna skupina pri Združenju bank Slovenije je pripravila predlog vprašalnika za oceno okoljskih, družbenih in upravljavskih (ESG) vidikov poslovanja podjetij, ki jih financirajo banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije. Vprašalnik bo tako v pomoč bankam in hranilnicam pri pridobivanju informacij, ki jih potrebujejo za presojo ESG profila velikih podjetij ter za izpolnitev regulativnih zahtev o poročanju in razkritjih, prav tako pa to pomeni racionalizacijo tudi za podjetja.

  24ur: V večini bank konec zaračunavanja ležarine

  Po odločitvi ECB za premik obrestne mere za sredstva bank v pozitivno območje je večina bank v Sloveniji ukinila ležarino za visoka stanja na računih strank. Nadomestila za to so nekatere banke pravnim osebam začele zaračunavati leta 2016, fizičnim osebam pa lansko pomlad.

  MF: Predlogi davčnih sprememb v javni obravnavi

  Na Ministrstvu za finance smo pripravili predloge novel štirih zakonov z davčnega področja in jih danes posredovali v javno objavo na portalu eDemokracija in v medresorsko obravnavo. Rok za pripombe oziroma odziv je 19. avgust 2022. Predlogi odpravljajo oziroma popravljajo nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti v letih 2021 in 2022, naslavljajo nekatere vsebine iz Programa za delo koalicije 2022 – 2026 in draginjo ter prinašajo administrativne poenostavitve za davčne zavezance.

  STA: S 1. septembrom nižji DDV na energente za vse uporabnike

  Vlada je na včerajšnji seji sprejela odločitev o znižanju davka na dodano vrednost (DDV) na energente za vse uporabnike, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Znižana 9,5-odstotna davčna stopnja bo veljala za čas kurilne sezone, od 1. septembra do 31. maja prihodnje leto.

  ZRSZ: Subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas

  Subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas v višini od 5.400 do največ 8.820 EUR za delodajalce, ki bodo izbrani na javnem povabilu. Prijavite se z ePonudbo na Portalu za delodajalce.

  ZPS: Previdno pri dvigih gotovine zunaj evroobmočja

  Pritožb potrošnikov, ki so neprijetno presenečeni nad višino nadomestil za dvige gotovine v tujini, je vsako leto več. Čeprav na težave redno opozarjamo in vam posredujemo informacije, kako dvige opraviti čim bolj ugodno, so lastniki bankomatov vedno korak pred nami.

  Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

  Člani Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije so na izredni seji v petek, 22. 7. z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom.

  SIR: Preveden MSR 220 (prenovljen) - Upravljanje kakovosti revizije računovodskih izkazov

  Objavljen je preveden MSR 220 (prenovljen) - Upravljanje kakovosti revizije računovodskih izkazov. Veljati bo začel za obdobja, ki se začnejo 15. 12. 2022 ali kasneje.

  Arhivi