Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  MGTŠ: Za raziskovalno-razvojne projekte na 2. odpiranju na voljo 22,5 milijonov evrov

  SPIRIT Slovenija obvešča potencialne prijavitelje, da bo 1. 2. 2023 odprla spletno aplikacijo za oddajo vlog na 2. rok javnega razpisa Spodbude za raziskovalno razvojne projekte, ki ga izvaja v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Na voljo je 22,5 milijonov evrov, višina subvencije pa je do največ 300.000 eur za posamezni projekt.

  ZRSZ: Še naprej subvencije za hitrejši vstop mladih na trg dela

  Z objavo novega javnega povabila Hitrejši vstop mladih na trg dela danes, v sredo, 1. 2. 2023, se nadaljuje oddaja ponudb za subvencionirano zaposlitev brezposelnih, mlajših od 26 let.

  V veljavi se ohranjajo določbe Sporazuma SAZOR

  Urad za intelektualno lastnino je 27. januarja 2023 objavil dodatno mnenje glede Skupnega sporazuma, sklenjenega med SAZOR GIZ k. o. in Gospodarsko zbornico Slovenije. V mnenju so pritrdili stališčem GZS, da mnenje Urada ni pravno zavezujoče, saj Urad ni pristojen za preverjanje, ali je objavljen skupni sporazum, ki sta ga sklenila kolektivna organizacija in reprezentativno združenje uporabnikov, v skladu z določbami Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), in tudi ne za reševanje sporov med kolektivno organizacijo in posameznim uporabnikom. Mnenje Urada torej ne vpliva na vsebino in veljavnost Skupnega sporazuma in s tem se ohranjajo v veljavi določbe Sporazuma SAZOR kot so bile do sedaj, kar se nanaša tudi na določbe o tarifah in pogojev za pridobitev status zavezanca.

  FURS: Podjetniki pozor: po novem je rok za plačilo akontacije dohodnine 20. v mesecu

  Doslej so samostojni podjetniki in druge fizične osebe z dejavnostjo predhodno akontacijo dohodnine plačevali do 10. v mesecu, prispevke za socialno varnost pa do 20. v mesecu. Od letos sta omenjena roka poenotena, kar pomeni, da se lahko tudi predhodna akontacija dohodnine plača do 20. v mesecu.

  FURS: Elektronska oddaja dokumentov prek eDavkov in vključevanje v eVročanje

  FURS obvešča, da je bila na eDavkih spremenjena funkcionalnost pri oddaji vloge za vzdrževane družinske člane. Zavezanec, ki vlogo za vzdrževane družine člane (VDČ) odda elektronsko in še ni prijavljen v eVročanje, se pred oddajo VDČ najprej prijavi v eVročanje.

  MDDSZ: Priročnik Kostno-mišična obolenja

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo priročnik Kostno-mišična obolenja, povezana z delom. Priročnik obravnava težave pri štirinajstih najpogostejših kostno-mišičnih obolenjih, okoliščine na delovnem mestu, kjer se težave najpogosteje pojavijo, zgodnje zdravljenje in rehabilitacijo, ohranjanje aktivnosti, vpliv psihosocialnih dejavnikov na vračanje na delo in promocijo dobrega mišičnega zdravja.

  Spletni dogodek: Mehanizmi pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za 2023

  Na dogodku, kjer vas bomo seznanili z vsebino in pogoji posameznih pomoči, bodo sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, ki sta glavna akterja pri pridobivanju pomoči po zakonu. V drugem delu dogodka boste imeli priložnost tudi vprašati in izpostaviti tisto, kar vam je v zvezi s subvencijami najbolj nejasno.

  Priporočilo distributerjev: zakupite vsaj 25 % potrebne energije že sedaj

  Na četrtkovem webinarju so predstavniki pristojnih ministerstev in distributerjev pojasnili pričakovane trende rasti cen v naslednjih dveh letih. Opozorili so, da naj podjetja že v letu 2024 ne računajo na subvencije ter priporočili sklenitev večletnih (do 3 let) pogodb za energente. Podjetjem so predlagali, da ne čakajo z odločitvami, temveč zakupijo vsaj četrtino potrebne energije ter nato izvedejo še ostale nakupe v vsaj še dveh korakih. Vabljeni k ogledu posnetka webinarja.

  Urad RS za intelektualno lastnino: Skupni sporazum, sklenjen med SAZOR GIZ k.o. in Gospodarsko zbornico Slovenije - dodatno

  Prejeli smo več vprašanj v zvezi s Skupnim sporazumom o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki sta ga sklenila Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja SAZOR GIZ k.o. in Gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljevanju: skupni sporazum).

  Seminar: Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022, Zoom - ZADNJI TERMIN!

  Približuje se še zadnja izvedba seminarja: Davčni obračun in letno poročilo za leto 2022, ki ga bomo na Zbornici računovodskih servisov tokrat izvedli preko ZOOM v dveh delih, v sredo, 1. 2. 2023 in četrtek, 2. 2. 2023 med 9.00 - 11.00. Zbiramo še zadnje prijave!

  Arhivi