Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Slovenski inštitut za revizijo: Smernice IASB povezane s pandemijo COVID-19 za revizorje

    IASB (The International Auditing and Assurance Standards Board) je objavil smernice, povezane s pandemijo COVID-19 za revizorje, ki jih je treba upoštevati pri izdaji revizorjevega poročila o zaključku revizije računovodskih izkazov.

    Arhiv: FinD-INFO: Odlog plačila DDV v času epidemije

    Mag. Tanja Urbanija pojasnjuje odlog plačila DDV z dveh časovnih vidikov - odlog v situaciji brez epidemije ter trenutne možnosti v času COVID-19.

    Arhiv: FURS: Kaj pomeni prenehanje začasnih ukrepov po ZZUSUDJZ za poslovanje Finančne uprave RS?

    V Uradnem listu RS, št. 74/20 z dne 21. maj 2020 je bil objavljen Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (v nadaljevanju: sklep), ki bo začel veljati 1. junija 2020. To pomeni, da bodo 1. junija 2020 prenehali začasni ukrepi po Zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) – ZZUSUDJZ (Uradni list RS, št. 36/20 in 61/20).

    Arhiv: Poziv poslancem: Sprejmite dopolnila #PKP3 v dobro celotnega slovenskega gospodarstva

    GZS je poslance pozvala, da na seji sprejmejo dopolnila #PKP3, s katerimi bi se podaljšal ukrep čakanja na delo za vse dejavnosti za mesec junij ter omogočila sočasna uporaba ukrepov čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Tako bo mogoče ohraniti še vedno visoko zaposlenost v gospodarstvu tudi v mesecu juniju.

    Arhiv: Slovenski inštitut za revizijo: Pravilnik o spremembi Pravilnika o pogojih za uvrščanje na seznam aktivnih računovodij

    Strokovni svet Inštituta je na seji 26. maja 2020 sprejel Pravilnik o spremembi Pravilnika o pogojih za uvrščanje na seznam aktivnih računovodij. Sprememba Pravilnika se nanaša na podaljšanje roka za vpis v seznam aktivnih računovodij iz dveh na tri leta.

    Arhiv: Odziv Zbornice računovodskih servisov na uvodnik revije Denar

    V majski številki revije Denar in na spletni strani revijadenar.si je bil objavljen prispevek odgovornega urednika, mag. Ivana Simiča, ki vsebuje nekaj napačnih in pavšalnih navedb o Zbornici računovodskih servisov (ZRS) in odzivih računovodske stroke na ukrepe za pomoč gospodarstvu ob izbruhu epidemije koronavirusa. Zato uveljavljamo našo pravico do popravka oziroma odgovora, v katerem podajamo nekaj popravkov in pojasnil k omenjenemu prispevku.

    Arhiv: FURS: Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

    Zavezanci, ne pozabite na oddajo obračuna DDPO in DohDej do 1. junija 2020. Rok za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (obračun DDPO) in davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (obračun DohDej) za koledarsko leto 2019 je bil zaradi epidemije COVID-19 iz 31. marca 2020 premaknjen na 31. maj 2020.

    Arhiv: ZRSZ: V petek 29. maja nova izplačila po interventnih zakonih

    Do sedaj sta bili izvedeni dve izplačili v skupni vrednosti 35 milijonov EUR 21.900 delodajalcem za 94.500 zaposlenih, medtem ko je tretje majsko izplačilo predvideno ta petek, 29. maja 2020.

    Arhiv: Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

    Banke bodo mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije COVID-19, lahko izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika. V Banki Slovenije so namreč v izrednih okoliščinah spopadanja z epidemijo COVID-19 prilagodili sedaj veljavna pravila, ki določajo, da se pri izračunu letnega dohodka potrošnika upošteva dohodek v obdobju enega leta pred sklenitvijo nove kreditne pogodbe. Spremembe začnejo veljati 1. junija 2020.

    Arhivi