Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: IZJAVA za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov je že na voljo

    Izjava je dostopna na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31.5.2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

    Arhiv: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)

    Uradni list RS, št. 49/2020 z dne 10. april 2020. Zakon je začel veljati 11. aprila 2020.

    Arhiv: FURS: Neizvajanje medbančnega prometa ne bo vplivalo na pravice zavezancev

    Sporočilo za javnost: Poravnane davčne obveznosti za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka bo Finančna uprava RS preverjala na dan 9. 4. 2020.

    Arhiv: Slovenski inštitut za revizijo: Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

    Strokovni svet Inštituta je sprejel Pojasnilo 1 k SRS 15 o računovodskem pripoznavanju državnih pomoči zaradi COVID 19. Po pridobitvi v soglasja z ministroma, pristojnima za gospodarstvo in finance, bo Pojasnilo 1 k SRS15 tudi objavljeno v uradnem listu.

    Arhiv: FURS: Sklep Evropske Komisije z dne 3. 4. 2020, o oprostitvi plačila carine in DDV zaradi izbruha COVID-19

    Evropska komisija je dne 3. 4. 2020 sprejela Sklep EK z dne 3. 4. 2020 o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha COVID-19 v letu 2020.

    Arhiv: FURS: najpogostejši primeri REK za izplačilo po ZIUZEOP

    Preglednica – najpogostejši primeri predlaganja REK-1 za izplačila zaposlenim po interventnih ukrepih po Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

    Arhiv: Covid-19: Pregled ukrepov EU za boj proti koronavirusu in blaženje posledic krize

    Na spletni strani Predstavništva EK v Slovenije je objavljen hiter pregled dosedanjih ukrepov Evropske komisije – večino sta že podprla Svet EU (države članice) in Evropski parlament. Evropska komisija državam nudi polno podporo, spodbuja usklajen pristop in rešitve ter vseskozi poziva k solidarnosti.

    Arhiv: Predlogi GZS za izboljšanje pogojev poslovanja gospodarskih subjektov v času kriznih razmer COVID19

    Gospodarska zbornica Slovenije je dne 9. 4. 2020 na predsednika Vlade RS ter na pristojne ministre (MGRT, MF, MDDSZ) naslovila predloge ukrepov za izboljšanje pogojev poslovanja podjetij v času epidemije koronavirusa. Sprejetje #PKP1 sicer pozdravlja, vendar pa predlaga nekatere spremembe, s katerimi je mogoče zakonsko podlago izboljšati tako, da bo učinek na ohranjanje delovnih mest in blaženje zahtevnih likvidnostnih razmer v gospodarstvu močnejši.

    Arhiv: Slovenski inštitut za revizijo: Opredelitev prihodkov po ZIUZEOP-ju

    Odbor sekcije preizkušenih računovodij in računovodij je na svoji seji obravnaval problematiko opredelitve in razumevanja prihodkov po Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID‐19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

    Arhiv: FURS: Oddaja OPSV na podlagi interventnih zakonov ZIUPPP in ZIUZEOP

    Zaradi sprejetja interventnih zakonov ZIUPPP in ZIUZEOP, ki za samozaposlene, družbenike in verske delavce ter kmete uvajajo ukrepa: odlog plačila prispevkov ter oprostitev plačila prispevkov, in zato potrebne prilagoditve programske podpore, se spreminjajo pravila pri oddaji obrazcev za obračun prispevkov za socialno varnost: OPSVZ, OPSVL in OPSVK (v nadaljevanju OPSV) za mesec marec 2020.

    Arhivi