Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Tržni inšpektorat RS: Tržni inšpektorat s preventivnimi nasveti nad zavajanje potrošnikov

    Na Tržnem inšpektoratu smo pripravili nasvete, na kaj naj bodo potrošniki pozorni ob sklepanju pogodb z izvajalci, ki jim ponujajo izvedbo določene storitve ob plačilu avansa.

    MDDSZ: Obračun obveznega zdravstvenega prispevka in akontacije dohodnine

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) je s 1. januarjem 2024 uvedel nov obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Objavljamo obvestilo glede obračuna OZP in obračuna akontacije dohodnine.

    Arhiv: ZZZS: Izdajanje bolniških listov v času stavke zdravnikov je nujno za socialno varnost državljanov

    ZZZS je naslovil na Ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije mnenje in stališče, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovanih oseb. V okvir teh zdravstvenih storitev med drugim sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

    GZS: Pobuda za obvezujoče navodilo, da zdravniki v času stavke nemoteno izdajajo potrdila o upravičeni zadržanosti z dela zaradi bolezni

    Reprezentativne delodajalske organizacije, med njimi tudi GZS, so včeraj na ministrstvo za zdravje naslovile pobudo, da izda obvezujoče navodilo osebnim in imenovanim zdravnikom, da brez zadržkov iz naslova izvajanja stavke in stavkovnih zahtev zagotavljajo nemoteno izdajanje potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela.

    Projektu "Mesec eRačuna" se je pridružila tudi ZRS

    S skupnimi močmi bomo z BizBox skozi informativne sklope spodbujali prehod na eRačune, sledili trendom digitalizacije in skupaj z našimi strankami oblikovali trajnostno prihodnost poslovanja #MESECeRačuna.

    MF: Ministrstvo za finance bo izdalo obveznice za državljane

    Ministrstvo za finance bo obveznice za državljane izdalo 1. februarja z ročnostjo treh let, obseg izdaje bo 250 milijonov evrov, obrestna mera pa 3,4 odstotka.

    FURS: Obvestilo zavezancem ob odsvojitvi oziroma pridobitvi nepremičnine

    Sprememba dokumenta

    FURS: Obdavčitev z davkom od premoženja

    Sprememba dokumenta

    MDDSZ: Minimalna plača za delo, opravljeno po 1. januarju 2024, znaša 1.253,90 evra

    V skladu z Zakonom o minimalni plači (ZminP) se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta, ki je lani znašala 4,2 odstotka.

    UIL: 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev za pomoč evropskim MSP na področju intelektualne lastnine

    Urad EU za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) je objavil razpis za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) s sedežem v EU na področju intelektualne lastnine.

    Arhivi