Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: V veljavi sedmi protikoronski zakon

    Ljubljana, 31. decembra (STA) - Z današnjim dnem je začel veljati že sedmi interventni zakon, ki jih je vlada v obdobju od izbruha epidemije covida-19 pripravila z namenom omilitve njenih posledic in pomoč gospodarstvu. Z novimi ukrepi, tokrat vrednimi 550 milijonov evrov, se bo med drugim pomagalo najbolj ranljivim skupinam prebivalstva, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom.

    Arhiv: GZS: Sprejet #PKP7 - pregled ključnih ukrepov

    Državni zbor RS je 29. decembra 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE) oziroma t. i. #PKP7.
    Ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa podobno kot #PKP1 tudi dodatke za posamezne skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente, družine, verske uslužbence in druge.
    Zakon je Državni zbor RS poslal v obravnavo Državnemu svetu RS. #PKP7 bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

    Arhiv: STA: Vlada omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala v prvi teden novega leta

    Ljubljana, 29. decembra (STA) - Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala tudi v prvi teden novega leta. Še naprej bodo dovoljene izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, med temi trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi in nekatere druge.

    Arhiv: MDDSZ: PKP7 spodbuja zaposlovanje in sodelovanje

    Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko ostali v delovnem razmerju, skladno s sprejetim PKP7. Ključen je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Ne glede na vrsto dela bo vsakdo lahko nadaljeval zaposlitev, če se bosta s tem strinjala oba akterja.

    Arhiv: MF: Državni zbor sprejel #PKP7

    Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma sedmi protikorona paket (#PKP7) je bil na 55. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije sprejet s 50 glasovi za in 7 proti.

    Arhiv: STA: Obeta se dodatna izjema pri upravičenosti do pomoči (dopolnjeno)

    Ljubljana, 28. decembra (STA) - Odbor DZ za finance bo v predlog sedmega protikoronskega zakona predvidoma vključil določbo, da do pomoči za blažitev posledic epidemije niso upravičena podjetja, ki kršijo vladne odloke. Tako po kršenju pravil na Krvavcu predlagajo v SDS in NSi, z nekaj zadržki pa so dopolnilu s takšno vsebino naklonjeni tudi v večini preostalih poslanskih skupin.

    Arhiv: STA: Vlada podaljšala ukrepe za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti

    Ljubljana, 28. decembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Namesto do konca leta 2020 bodo veljali še do konca marca 2021.

    Arhiv: Informacijski pooblaščenec: Testiranje zaposlenih

    Ali lahko delodajalec izvaja testiranje zaposlenih za zaznavanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2? IP je v svojem mnenju opozoril, da mora delodajalec glede na lastno oceno tveganj presojati nujnost obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih in imeti v primeru obdelave ustrezno pravno podlago. Pri tem mora upoštevati tudi načelo sorazmernosti in vedno izbrati tisti ukrep, ki najmanj poseže v pravice posameznika glede na zasledovani zakoniti cilj.

    Arhiv: ZPIZ: Obvestilo zavezancev za prijavo podatkov o osnovah o prehodu na novo storitev za elektronsko oddajo obrazcev M-4

    Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) vse zavezance za prijavo podatkov o osnovah na obrazcih M-4 obvešča, da bo s 1. 1. 2021 dosedanja storitev za posredovanje podatkov na obrazcih M-4 na naslovu https://m4.zpiz.si/m4/ prenehala delovati.

    Arhiv: STA: Večina ukrepov za pomoč gospodarstvu predvidoma do konca junija

    Ljubljana, 22. decembra (STA) - Vlada namerava še za šest mesecev podaljšati nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca junija 2021. Finančna ocena podaljšanja je 1,2 milijarde evrov.

    Arhivi