Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  MF: Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar potrdili bonitetni oceni Slovenije

  Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar sta v petek, 10. junija 2022, Sloveniji potrdili bonitetni oceni AA- oziroma A (high) in stabilne obete.

  STA: Na čelu Fursa kot v. d. Peter Grum

  Ljubljana, 09. junija (STA) - Vlada je danes za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) imenovala Petra Gruma. Imenovan je do imenovanja generalnega direktorja po izvedenem razpisu, a največ za šest mesecev. Grum je na čelu Fursa nasledil Ivana Simiča, ki je v sredo po imenovanju nove vlade odstopil.

  ZRSZ: Javno povabilo Delovni preizkus podaljšano do konca julija 2023

  Z dnem 9. junija, ZRSZ objavlja spremembo javnega povabila Delovni preizkus. Po novem lahko delodajalci predložite ponudbo za delovni preizkus do porabe sredstev, najdlje do 31. julija 2023.

  Članek ZRS: Ste varni pred kibernetskimi vdori?

  Dobre plati informacijske tehnologije, ki se je v času pandemije koronavirusa izkazala za nepogrešljivo, žal spremljajo tudi številne nevarnosti. Z rastjo uporabe interneta in različnih digitalnih orodij so se povečale tudi možnosti za kibernetske napade, ki jih spletni goljufi s pridom izkoriščajo.

  SIR: Objavljen je prevod Mednarodnega standarda o upravljanju kakovosti 2 – Ocenjevanje kakovosti posla

  Objavljen je prevod Mednarodnega standarda o upravljanju kakovosti 2 – Ocenjevanje kakovosti posla. Standard prične veljati za obdobja, ki se začnejo 15. decembra 2022 ali kasneje.

  AJPES: Nove bonitetne ocene že na voljo

  Novi finančni podatki in bonitetne ocene na podlagi podatkov iz letnih poročil 2021 so vključeni v vse bonitetne storitve.

  Predsednik ZRS tretjič izvoljen za člana Upravnega odbora EFAA

  3. junija 2022 so potekale volitve v Upravni odbor EFAA. Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je bil že tretjič izvoljen za člana Upravnega odbora EFAA z mandatom dveh let.

  FURS: Možnost testiranja več vrst dohodkov REK-O obrazca, samoprijave in popravkov REK-O obrazca

  V pomoč zavezancem pri prilagoditvi informacijskih sistemov je FURS na testnem portalu eDavki objavila dokument REK-O obrazec za izplačila vrst dohodkov z vgrajenimi predvidenimi kontrolami, ki jih je mogoče testirati. Na novo je omogočeno testiranje naslednjih vrst dohodkov: 1089, 1098, 1101, 1113, 1141, 1110, 1095, 1022, 1109, 1112, 1118, 1143 in 5550. Hkrati je omogočeno testiranje oddaje REK obrazca na podlagi samoprijave in tudi predlaganje popravkov REK obrazcev.

  FURS: Z e-računom lahko plačujete tudi davek od dohodka pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnino od dohodka iz dejavnosti

  Finančna uprava je v preteklih letih omogočila poenostavljeno plačilo obveznosti, obračunanih z obračunom prispevkov za socialno varnost in obračunom davčnega odtegljaja, ki ga uporablja že skoraj 5.000 davčnih zavezancev. Od 6. 6. 2022 pa bodo v poenostavitev plačevanja obveznih dajatev vključene še obveznosti, obračunane z obračunom davka od dohodka pravnih oseb (v nadaljevanju: DDPO) ter obračunom akontacij dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (v nadaljevanju: DohDej).

  AJPES: Informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v RS v letu 2021

  V AJPES so pripravili Informacijo o poslovanju gospodarskih družb v Republiki Sloveniji v letu 2021 in Informacijo o poslovanju samostojnih podjetnikov posameznikov v Republiki Sloveniji v letu 2021.

  Arhivi