Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    MGTŠ: Pri Slovenskem podjetniškem skladu na voljo vavčerji za pridobitev certifikatov kakovosti

    Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju: SPS) je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport objavil javni poziv V3 – Vavčer za pridobitev certifikatov. Gre za tretji javni poziv v okviru vavčerskih spodbud malih vrednosti v letošnjem letu, ki jih lahko podjetja prejmejo hitro in enostavno za različne poslovne vsebine.

    UPPD: Nov sveženj pravil za boj proti pranju denarja

    V Uradnem listu Evropske unije je bil 19. junija 2024 objavljen nov sveženj pravil za boj proti pranju denarja.

    GZS: Mikrodokazila – učinkovit odgovor na potrebe gospodarstva in družbe

    Mikrodokazila so zaradi svoje fleksibilnosti in kakovosti pomembna pri zapolnjevanju vrzeli med novimi znanji in sodobnimi trajnostnimi izzivi, predstavljajo pa tudi inovativno novo orodje vseživljenjskega učenja in stalnega strokovnega izpopolnjevanja. Posameznikom lahko pomagajo nenehno posodabljati svoja znanja in veščine ter se prilagajati novim izzivom, so se strinjali udeleženci posveta v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije in Univerze v Ljubljani.

    ZRS: Miti in (ne)resnice o plačah

    Obračun plač je postal eden najzahtevnejših mesečnih obračunov. Urejajo ga številni zakonski in podzakonski akti ter drugi predpisi, dodatno ga zapletajo dogovori med delodajalci in delavci, zato se pri obračunu plač poraja kar nekaj pomislekov. To zaznavamo tudi v rednih stikih z našimi člani, zato smo na Zbornici računovodskih servisov z namenom lažjega dela računovodij zbrali nekaj najpogostejših mitov, resnic in delnih resnic, povezanih z obračunom plač, in pripravili odgovore in pojasnila nanje.

    Arhiv: FURS: Težava pri oddaji RP-O na eDavkih, 19. 6. 2024

    FURS obvešča, da pri oddaji RP-O na eDavkih beležijo težavo, kadar imajo davčni zastopniki za določene zastopance tuje davčne zavezance veljavno pooblastilo za carinski postopek 42/63 samo za del meseca maja 2024. V takih primerih se obdobje maj 2024 prikaže zgolj v tabeli B, ne pa tudi v tabeli A. Težava bo predvidoma odpravljena do petka 21. 6. 2024.

    GZS: Stavka na upravnih enotah podjetjem povzroča vse večje težave

    Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal: »Podjetja poročajo o vse več težavah zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah. Težave so tako pri zaposlovanju tujih delavcev kot zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si želeli razširitve nabora bistvenih nalog, ki bi jih upravne enote izvajale tudi v času stavke.«

    AJPES: Novi direktor AJPES je Tomaž Klemenc

    s 1. junijem 2024

    FURS: Ukinitev CAPTCHA na eDavkih, 18. 6. 2024

    Varnostna koda (CAPTCHA)

    STA: Začetek uporabe novega sistema omrežnine prestavljen na 1. oktober (dopolnjeno)

    Maribor, 12. junija (STA) - Svet Agencije za energijo se je na predlog vodstva odločil, da začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavi na 1. oktober. Gre že za tretjo prestavitev tega koraka. Ministrstvo za okolje, podnebje je ob podpori gospodarstva sicer predlagalo zamik začetka uporabe za dve leti.

    Arhivi