Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  AJPES: Objave obvestil o nameravanem prenehanju opravljanja dejavnosti s.p.

  24. februarja 2021 začne veljati sprememba Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), s katero preneha veljati obveznost samostojnih podjetnikov, da pred prenehanjem opravljanja dejavnosti ali prenosom podjetja, namero o prenehanju objavijo na spletnem portalu AJPES.

  STA: Vlada podaljšala nekatere ukrepe, med drugim omejitev gibanja ponoči

  Ljubljana, 17. februarja (STA) - Vlada se je danes seznanila z mnenjem strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Na podlagi zadnje ocene je na seji pričakovano za sedem dni, do 26. februarja, podaljšala veljavnost nekaterih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, med drugim omejitev gibanja ponoči.

  Anketa GZS o državni pomoči: Ohranjanje zaposlovanja ključno za ohranitev gospodarske aktivnosti

  Ljubljana, 17. januar 2021 – 70 % storitvenih in 60 % industrijskih podjetij je v lanskem letu beležilo padec prodaje, je pokazala anketa Gospodarske zbornice Slovenije, v kateri je sodelovalo 423 podjetij. Povprečnemu podjetju se je prodaja zmanjšala za 15 %. Kljub epidemiji pa je pretežni del podjetij leto zaključil s pozitivnim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Kot najkoristnejša ukrepa za ohranitev poslovanja so anketirana podjetja ocenila čakanje na delo in skrajšan delovni čas. 39 odstotkov podjetij, ki so pomoč prejela, pa bo moralo v povprečju vrniti 40 odstotkov pomoči.

  STA: Dovoljeno prehajanje občinskih meja in zbiranje do deset ljudi

  Ljubljana, 15. februarja (STA) - Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Več omejitev se sprošča tudi na področju športa. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

  Predlogi GZS za #PKP9

  GZS je na Vlado RS naslovila širši povzetek vseh problematik, ki niso bile zajete v dosedanji protikoronski zakonodaji.

  Sporočilo za javnost: ZRS opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020

  Ljubljana, 15. februar 2021 – Več kot mesec dni po tem, ko je 8. januarja ZRS prva sprožila pobudo za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020, nismo prejeli odgovora od ministrstva za finance. Računovodje, v vsaj 90 odstotkih gre za ženske, so v zadnjih mesecih močno obremenjeni in opozarjajo na velike stiske.

  STA: Pri kršitvah delavskih pravic med epidemijo izstopata krizni dodatek in pozivanje nazaj na delo

  Ljubljana, 13. februarja (STA) - Inšpektorat za delo je pri nadzoru delovnih razmerij doslej ugotovil, da se kršitve v povezavi z epidemijo najpogosteje nanašajo na izplačilo kriznega dodatka in pozivanje nazaj na delo s čakanja na domu. Sindikati izpostavljajo predvsem onemogočanje odsotnosti zaradi višje sile ter prelaganje odgovornosti in stroškov za testiranje na delavce.

  Slovenski podjetniški sklad ponovno odpira VAVČERJE – enostavne spodbude malih vrednosti za MSP

  Vavčerje bodo lahko koristila mikro, mala in srednje velika podjetja (organizirana kot d.o.o., s.p. ali zadruge) za različne poslovne storitve. Na voljo je nekaj več kot 10 mio EUR za podporo okoli 2.500 vavčerskih projektov za leto 2021!

  Pobuda GZS za vključitev nujnega poslovnega razloga med izjeme ob prehodu meje

  Gospodarska zbornica Slovenije je na notranjega ministra naslovila pobudo, da med izjeme, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa (PCR ali HAG), doda izjema prehoda meje v primerih nujnih poslovnih razlogov s povratkom v 24 urah po prehodu meje. Z določitvijo izjeme bo gospodarskim družbam omogočeno nemoteno poslovanje ter pridobivanje novih poslov v tujini.

  Arhivi