Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  FURS: Ste prek eDavkov vložili več IZJAV za temeljni dohodek in oprostitev prispevkov? Upošteva se zadnja prejeta IZJAVA!

  Do danes je 41.632 zavezancev vložilo 47.670 IZJAV za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka in/ali oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost. Nekateri zavezanci so vložili več izjav, ker so se očitno vmes premislili in spremenili izjavo. V tem primeru se upošteva kronološko zadnja izjava.

  FURS: Še dva dneva do izteka roka za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov na podlagi izjave

  Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo IZJAVO preko eDavkov vložiti do konca aprila, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020, je rok za predložitev IZJAVE 31. 5. 2020.

  ZRSZ: Reševanje vlog za povračilo izplačanih nadomestil plače

  ZRSZ sporoča, da bodo vse popolne vloge po obeh interventnih zakonih rešene v 8-dnevnem roku.

  Posnetek webinarja: Ukrepi, na področju prispevkov in plač, ki jih samostojni podjetniki in delodajalci lahko koristijo za blažitev posledic epidemije

  Za blažitev posledic, ki so zaradi epidemije COVID-19 nastale v gospodarstvu, sta bila sprejeta že dva zakona o interventnih ukrepih. Hitro reagiranje s strani zakonodajalca je bilo nujno potrebno, je pa za seboj potegnilo veliko vprašanj glede interpretacije zakona in izvajanja le-tega v praksi. Vabimo vas k ogledu posnetka webinarja s Ksenijo Prosen o ukrepih, ki jih lahko koristijo samostojni podjetniki ter ukrepih, ki jih lahko koristijo delodajalci.

  Anketa GZS: Vpliv covid-19 med slovenskimi podjetji (panožna analiza med mikro in majhnimi podjetji)

  Spremenjene okoliščine, nižja naročila, prepoved obratovanja, slabše poslovno zaupanje ter še marsikaj vpliva na to, da po anketi GZS kar 84 % mikro in majhnih podjetij pričakuje več kot 10-odstotni upad prodaje na letni ravni; med njimi kar 42 % več kot 30-odstotni upad.

  #PKP1 in #PKP2: Kaj lahko podjetja pričakujejo

  "GZS je pri pripravi interventne zakonodaje vseskozi tvorno in intenzivno sodelovala, z namenom, da se oblikujejo ukrepi, ki bi jih podjetja čim lažje in bolje izkoristila," pravi predsednik GZS Boštjan Gorjup.

  FURS: Delodajalci: katere ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost za vaše zaposlene lahko izkoristite in kako? (SPREMENJENO) - ZASTARELO

  FURS je objavil preglednico ukrepov v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov. Dodani so novi primeri.

  STA: Vlada z likvidnostno pomočjo podjetjem in garancijsko shemo z obsegom dveh milijard (dopolnjeno)

  Vlada je po besedah vodje svetovalne skupine Mateja Lahovnika pripravila dopolnitve prvega protikoronskega paketa in drugi protikoronski paket.

  STA: Manj strogi pogoji za delavce na čakanju in več upravičencev do pomoči

  Vlada je s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije novega koronavirusa napotijo delavce na čakanje.

  FURS: Omogočena oddaja obrazca REK-1

  Od danes 23. aprila 2020 je omogočena oddaja obrazca REK-1 za vrsti dohodka: 1002 Plača za delo v času epidemije in 1004 Nadomestilo plače za čakanje na delo v času epidemije.

  Arhivi