Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    FURS: Obvestilo glede pozivanja za RP-O

    Pojasnilo FURS v zvezi s pozivanjem za predložitev RP-O v primeru davčnih zavezancev, katerih davčno obdobje je trimesečno.

    SURS: Inflacija se umirja, na letni ravni 3,3-odstotna; na mesečni ravni 0,6-odstotna deflacija

    Cene življenjskih potrebščin so se v letu dni v povprečju dvignile za 3,3 %. Na mesečni ravni pa so zimske razprodaje oblačil in obutve največ prispevale k deflaciji, znašala je 0,6 %.

    STA: Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin

    Ljubljana, 11. februarja (STA) - Čez dobra dva tedna se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do konca meseca je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Z izjemo najemnin ostajajo davčne stopnje na te prihodke nespremenjene.

    FURS: Plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka z e-računom

    Finančna uprava omogoča hitro in enostavno plačevanje prispevkov za socialno varnost in drugih obveznih dajatev z e-računom. Ta način plačila uporablja že skoraj 7000 davčnih zavezancev. Z e-računom bo mogoče plačevati tudi obvezni zdravstveni prispevek.

    STA: Z marcem zvišanje upokojenske urne postavke na 7,21 evra

    Ljubljana, 05. februarja (STA) - Prihodnji mesec se bo zvišala najnižja bruto urna postavka za delo upokojencev. Za opravljeno začasno ali občasno delo jim delodajalci od 1. marca ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra, obseg njihovega dohodka pa v seštevku v koledarskem letu 2024 ne bo smel preseči 10.781,07 evra bruto. Nova zneska sta posledica uskladitve z minimalno plačo.

    FURS: Obvestilo o spremembi obračunskega obdobja DDV-O

    FURS obvešča, da bomo na podlagi 89. člena ZDDV-1 centralno spremenili davčna obdobja vsem davčnim zavezancem, ki se jim na podlagi obdavčljivega prometa v letu 2023 spremeni davčno obdobje. Centralna sprememba davčnega obdobja bo potekala od 7. 2. 2024 (od 13.00 ure dalje) do predvidoma 8. 2. 2024.

    FURS: Obračun novega OZP na OPSV obrazcih za zavarovance, prejemnike nadomestila (npr. delna pokojnina,…)

    FURS obvešča, da v skladu z zakonom ( ZZVZZ, deveti odstavek 48. člena) za zavarovance, ki so vključeni v zavarovanje kot samozaposleni in hkrati prejemajo nadomestilo ali drugi dohodek iz obveznega socialnega zavarovanja velja pravilo, da morajo obvezni zdravstveni prispevek (OZP) plačati sami v obračunu prispevkov za socialno varnost (OPSV obrazec), ki ga predlagajo davčnemu organu kot samozaposleni zavarovanci.

    FURS: Obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI - napovedi oddajte do 28. februarja 2024

    Napovedi lahko oddate tudi elektronsko preko sistema eDavki.

    AJPES: Obvestilo strankam o spremembi uradnih ur na izpostavah AJPES

    od dne 1. 2. 2024 ob četrtkih ni več uradnih ur za poslovanje s strankami na izpostavah AJPES.

    MDDSZ: Objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov

    V današnjem Uradnem listu je objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra.

    Arhivi