Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Epidemija bo malemu gospodarstvu odnesla 1,8 mrd EUR dodane vrednosti

  Ljubljana, 17. decembra 2020 – Kriza, ki jo povzročila epidemija koronavirusa, je še posebej prizadela malo gospodarstvo. Številna mala podjetja so na robu zloma. Ukrepi, ki jih je sprejela država za stabiliziranje razmer, so posledice omilili, ne morejo pa jih izničiti. Podjetniki pričakujejo, da jim bo omogočeno poslovanje, saj daljšega obdobja zaprtosti ne bodo prenesli. Pomoč, ki jo zagotavlja država, mora biti vsem dostopna, hitra in pod enostavnimi pravili. Glede tega so se strinjali udeleženci 9. Vrha malega gospodarstva, ki ga je organizirala GZS, tokrat prvič virtualno.

  Vrh slovenskega gospodarstva: zmagovalci tudi po krizi

  S sedanjim razvojnim modelom Slovenija napreduje dokaj stabilno, vendar prepočasi, da bi lahko uresničili svoje sanje – postati Slovenija 5.0, družba trajnostnega razvoja, ki bo z uporabo znanosti, umetne inteligence, industrije 4.0 in inovativnosti zagotavljala delo, socialno varnost in okoljsko vzdržnost po najvišjih svetovnih standardih in s tem po razvitosti prodrla v krog najuspešnejših držav sveta. Za to je potrebna nova razvojna paradigma, v okviru katere bo osrednje mesto namenjeno vlaganjem v razvoj in inovativnost, so se strinjali udeleženci današnjega 15. Vrha slovenskega gospodarstva, ki ga je Gospodarska zbornica Slovenije tokrat prvič organizirala povsem virtualno.

  MDDSZ: 18. decembra izplačilo DSP, enostavnejše oddajanje vlog, v stiski tudi telefonska pomoč

  Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedamo bremena krize za najbolj ranljive skupine v naši družbi. Zato tudi vseskozi prilagajamo ukrepe ranljivim skupinam, ki sledijo tudi eni od osrednjih prioritet ministra Janeza Cigler Kralja, to je pregleden in uporabniku prijazen sistem socialnih pomoči. V PKP6 smo zagotovili avtomatično podaljšanje pravic, ki iztečejo v času epidemije. Znan je tudi terminski plan izplačil socialnih transferjev v letu 2021, ki ga objavljamo.

  STA: Vlada podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

  Ljubljana, 16. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo.

  FURS: Usmeritve Evropske komisije za e-trgovanje

  V okviru zakonodajnega paketa e-trgovanja, se s 1. 7. 2021 ukinja oprostitev plačila DDV za pošiljke v vrednosti do 22 EUR (ukinitev praga »de minimis«), ki se v Unijo uvažajo iz tretjih držav.

  FURS: Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v upravnih zadevah

  Z odlokom se določajo začasni ukrepi za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 pri vodenju upravnih postopkov in odločanju v upravnih zadevah. Poleg varovanja zdravja in življenja ljudi se z ukrepi zagotovlja tudi nemoteno delovanje organov, ki odločajo v upravnih zadevah.

  FURS: Stopnje DDV

  Sprememba dokumenta.

  Članarina ZRS za leto 2021

  Diferencirana članarina ZRS tudi v letu 2021.

  Arhiv: STA: Z novim letom v veljavo dodatni varnostni elementi pri kartičnem plačevanju preko spleta

  Ljubljana, 15. decembra (STA) - S 1. januarjem bo pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS.

  Arhiv: FURS: Anketa o zadovoljstvu strank

  Arhivi