Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  MDDSZ: PKP7 spodbuja zaposlovanje in sodelovanje

  Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko ostali v delovnem razmerju, skladno s sprejetim PKP7. Ključen je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Ne glede na vrsto dela bo vsakdo lahko nadaljeval zaposlitev, če se bosta s tem strinjala oba akterja.

  MF: Državni zbor sprejel #PKP7

  Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma sedmi protikorona paket (#PKP7) je bil na 55. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije sprejet s 50 glasovi za in 7 proti.

  STA: Obeta se dodatna izjema pri upravičenosti do pomoči (dopolnjeno)

  Ljubljana, 28. decembra (STA) - Odbor DZ za finance bo v predlog sedmega protikoronskega zakona predvidoma vključil določbo, da do pomoči za blažitev posledic epidemije niso upravičena podjetja, ki kršijo vladne odloke. Tako po kršenju pravil na Krvavcu predlagajo v SDS in NSi, z nekaj zadržki pa so dopolnilu s takšno vsebino naklonjeni tudi v večini preostalih poslanskih skupin.

  STA: Vlada podaljšala ukrepe za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti

  Ljubljana, 28. decembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Namesto do konca leta 2020 bodo veljali še do konca marca 2021.

  Informacijski pooblaščenec: Testiranje zaposlenih

  Ali lahko delodajalec izvaja testiranje zaposlenih za zaznavanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2? IP je v svojem mnenju opozoril, da mora delodajalec glede na lastno oceno tveganj presojati nujnost obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih in imeti v primeru obdelave ustrezno pravno podlago. Pri tem mora upoštevati tudi načelo sorazmernosti in vedno izbrati tisti ukrep, ki najmanj poseže v pravice posameznika glede na zasledovani zakoniti cilj.

  ZPIZ: Obvestilo zavezancev za prijavo podatkov o osnovah o prehodu na novo storitev za elektronsko oddajo obrazcev M-4

  Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) vse zavezance za prijavo podatkov o osnovah na obrazcih M-4 obvešča, da bo s 1. 1. 2021 dosedanja storitev za posredovanje podatkov na obrazcih M-4 na naslovu https://m4.zpiz.si/m4/ prenehala delovati.

  STA: Večina ukrepov za pomoč gospodarstvu predvidoma do konca junija

  Ljubljana, 22. decembra (STA) - Vlada namerava še za šest mesecev podaljšati nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca junija 2021. Finančna ocena podaljšanja je 1,2 milijarde evrov.

  Predlog #PKP7: GZS podpira možnost odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev

  Gospodarska zbornica Slovenije je na poslanske skupine in poslance Državnega zbora RS naslovila pismo v podporo 28. členu v predlogu #PKP7, ki omogoča odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu, če izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

  FURS: Spremenjeno stališče glede obravnave popoldanskih s.p. v zvezi z dokazovanjem upada prihodkov

  FURS obvešča, da se je spremenilo stališče glede obravnave popoldanskih s.p. v zvezi z dokazovanjem upada prihodkov.

  FURS: Pozor! Pri delnem povračilu izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok bodite pozorni na pravilno oddajo vloge

  V Finančni upravi v zadnjih dneh opažajo, da nekateri zavezanci ne uveljavljajo pravilno povračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok, saj želijo z eno vlogo pridobiti 500 EUR ali 750 EUR povračila, kar pa ni pravilno.

  Arhivi