Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Slovenski podjetniški sklad razpisuje 66 mio EUR garancij za zavarovanje bančnih kreditov

    Mikro, mala in srednje velika podjetja bodo lahko tudi letos s pomočjo garancij SPS-a lažje, hitreje in ceneje pridobila bančne kredite za izvedbo tehnološko zahtevnejših in/ali manj zahtevnejših projektov s poudarkom na podpori projektom na področju digitalizacije, zelenega in krožnega gospodarstva. Poleg 60 ali 80-odstotne garancije s strani SPS pa bodo podjetja tudi letos upravičena do znižane obrestne mere in ostalih ugodnih pogojev najema kredita pri poslovnih bankah, ki sodeluje s SPS-om.

    SPOT: Zahtevke za nadomestilo plače za tekoči mesec lahko na portalu SPOT urejate od 25. dne v mesecu

    Vse uporabnike, ki prek portala SPOT urejate zahtevke za nadomestila plače (refundacije) SPOT obvešča, da bo v bodoče do vključno 24. v mesecu onemogočena priprava zahtevkov in obračunov za refundacij nadomestil plač za tekoči mesec.

    SPOT: Za prijavo v portal SPOT kmalu obvezna uporaba SI-PASS

    Portal SPOT s 30. 5. 2024 prehaja na enotno prijavo prek SI-PASS.

    FURS: Tveganje na področju dohodkov družbenikov, ki so vključeni v zavarovanje

    Finančna uprava RS (FURS) na področju dohodkov družbenikov, ki so obvezno zavarovani iz naslova lastništva družbe (zavarovalna podlaga 040) zaznava tveganje nepravilne davčne obravnave dohodkov in nepredlaganja obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazci), zato je v letu 2024 na tem področju načrtovan povečan obseg nadzorov.

    Podjetjem na voljo sredstva Evropske unije za varstvo intelektualne lastnine

    Sklad za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) je shema nepovratnih sredstev, katere namen je pomagati MSP s sedežem v Evropski uniji na področju pravic intelektualne lastnine. Gre za pobudo Evropske komisije, ki jo izvaja Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) ob podpori uradov za intelektualno lastnino držav članic.

    UIL: Dan intelektualne lastnine - brezplačno spletno predavanje

    Vsako pomlad, 26. aprila, obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je priložnost, da poudarimo vlogo, ki jo imajo pravice intelektualne lastnine pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti. Kampanji se z različnimi aktivnostmi pridružujejo tudi na Uradu za intelektualno lastnino, med drugim z brezplačnim spletnim predavanjem za širšo javnost 24. aprila.

    MGTŠ: Sprejeta uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud

    Vlada je sprejela Uredbo o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo, s katero želi zagotoviti skladnost nacionalnih pravil o dodeljevanju pomoči z evropskimi pravili o državni pomoči.

    Delavnica bančnega ESG vprašalnika

    GZS ima kot enega od svojih strateških ciljev delovanja organizacije opredeljeno znižanje administrativnih bremen za MSP-je (mala in srednja podjetja), kar je v luči sprejetja številnih evropskih zakonodajnih in regulativnih predpisov na področju trajnosti (»ESG«) zahtevna naloga.

    MF: Fitch in Moody's potrdila bonitetno oceno Slovenije

    Bonitetni agenciji Fitch Ratings in Moody's sta včeraj potrdili bonitetno oceno Slovenije pri A oziroma pri A3. Obeti so stabilni.

    STA: Svet ECB ohranil obrestne mere nespremenjene, nakazal znižanje (dopolnjeno)

    Frankfurt, 11. aprila (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) skladno s pričakovanji danes ni spreminjal osrednjih obrestnih mer za območje z evrom. Je pa v izjavi po seji nakazal na možnost skorajšnjega reza v obrestne mere. Trgi ga trenutno pričakujejo že na naslednjem zasedanju sveta junija.

    Arhivi