Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    SPOT: Prijava v obvezna socialna zavarovanja tujcev brez enotnega dovoljenja za prebivanje in delo – POPLAVE in ZEMELJSKI PLAZOVI 2023

    Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23 in 117/23, v nadaljnjem besedilu; interventni zakon) v 89. členu dopušča zaposlitev tujca, državljana tretjih držav, ki za vstop v Republiko Slovenijo ne potrebujejo vizuma, da se zaposlijo v Republiki Sloveniji že na podlagi potrdila o oddani prošnji za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo in soglasja oziroma delovnega dovoljenja, izdanega s strani Zavoda RS za zaposlovanje za namen zaposlitve zaradi odprave posledic poplav in zemeljskih plazov.

    SI-CERT: Kibernetska varnost 2023 v številkah

    Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili hiter pregled leta 2023 v številkah. Zabeležili so 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4 % porast glede na leto 2022.

    ANR: Objavljen je nov seznam subjektov javnega interesa, ki so zavezani k obvezni reviziji

    Agencija za javni nadzor nad revidiranjem je objavila nov seznam subjektov javnega interesa, ki so zavezani k obvezi reviziji, po stanju na dan 31. 12. 2023.

    Ministrstvo za finance je pristopilo k izdaji obveznic za državljane

    Ministrstvo za finance je pripravljeno na izdajo obveznic za državljane. Izdane bodo v začetku februarja z ročnostjo treh let, obseg izdaje pa je predviden v višini 250 milijonov evrov.

    SPOT: Prenehanje uporabe zavarovalne podlage 002 za napotene delavce

    Delodajalci za obdobja od vključno 1. 1. 2024 dalje ne morejo več vlagati prijav na zavarovalno podlago 002, novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) pa prijave na zavarovalno podlago 002 po uradni dolžnosti ne predvideva več.

    FURS: Podjetniki in podjetja, ne pozabite na obračun novega obveznega zdravstvenega prispevka (OZP)

    Za obdobje od januar 2024 dalje bodo zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje prvič obračunali tudi novi obvezni zdravstveni prispevek –(OZP), ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

    FURS: Poročanje podatkov za odmero dohodnine za leto 2023

    Poročanje podatkov o medletnem uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane - izplačevalci dohodkov navedene podatke v datoteki VIRVDC.dat lahko oddate še do konca januarja 2024.

    Arhiv: Spletni seminar: Spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D)

    Vljudno vabljeni na spletni seminar na katerem bodo natančno in predvsem praktično predstavljene vse spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D). Kakšne so novosti, kako jih implementirati v praksi in kako te novosti vplivajo na ostale pravice in obveznosti iz delovnega razmerja ter na že vzpostavljene kadrovske sisteme. Na seminarju bo odgovorjeno tudi na vsa vaša konkretna vprašanja.

    FURS: Četrta tranša pomoči za samozaposlene zaradi posledic poplav in plazov v avgustu 2023

    10. januarja je pomoč prejelo 468 upravičencev v skupnem znesku 524.693 evrov. Nakazilo so prejeli samozaposleni, ki so prek eDavkov vložili posebno izjavo od 1. decembra do 31. decembra 2023 za avgust in/ali september in/ali oktober in/ali november. Doslej je bilo na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) samozaposlenim skupaj nakazanih 1.891.713 evrov tovrstne pomoči.

    FURS: Uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri odmeri dohodnine za leto 2023

    Rok za oddajo vloge je 5. februar 2024. Če jo boste oddali preko eDavkov, lahko to storite do 20. februarja 2024, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga.

    Arhivi